BURUNDI 

YANDARO

  250 g    3.800,- HUF

1000 g  12.550,- HUF 

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Burundi

Régió: Kayanza

Terület: Yandaro, Kayanza, Kabarore

Fekvés: 1700-1800 masl

Variáns: Red Bourbon

Feldolgozás: fully washed

Ízjegyek: peach, grape, lemonade, white chocolate

A névadó folyó völgyében fekvő területen, a környező 22 domb centrumában fekszik a Yandaro mosó állomás. A hely sokat profitál a közeli Kibira esőerdő közelségéből.

Az állomás 3193 helyi gazdálkodót szolgál ki. Az átlagosan 1800 méter tengerszint feletti magasságon fekvő kisgazdaságokból egy-egy szüret alkalmával nagyjából 1200 tonnányi kávé érkezik a mosóállomásra. A terület klímája kiváló a kávétermesztésre, átlaghőmérséklete 18 és 25°C között mozog.

A legtöbb termelő család 200-250 cserjével gazdálkodik, így a szüret szinte teljes egészében családi esemény. Az állomást üzemeltető Greenco szervezet ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a messze élő termelők számára az út költséges időpazarlás, mindamellett a távolság miatt a tételek minőségének romlása is képbe kerül. Épp ezért, 12 gyűjtőpontot létesítettek, ahonnan a szállítás folyamata és költségei már teljes egészében a vállalkozást terhelik.

A minősítési folyamat a cseresznyék átvételétől folyamatosan zajlik. A magozást, a fermentációs időt, a mosást, az osztályozást és a végső szárítást mind szigorú figyelemmel kísérik, többször átválogatják és osztályozzák.

Szállítás után 6 órán belül már megkezdődik a cseresznyék magozása, ahol a magozó gép sűrűség szerint tovább szelektálja a szemeket. A magok ezután, a vékony rajtuk ragadt pektin réteggel a fermentációs medencébe kerülnek, ahol 10-12 órát töltenek. Minden egyes tételnek saját azonosítója van. Az állomás képzett agronómusai pedig személyesen egyesével ellenőrzik, hogy a fermentációs folyamat épp melyik szakaszban tart. A folyamat végén az állomás munkásai 30 percen át tapossák a szemeket, így a pektin réteg addig le nem fermentálódott része is lemorzsolódik. Ezután a medencét friss vízzel öntik fel, a szemeket pedig átmossák az osztályozó csatornákon.

Végül a szárító ágyakra kerül a kávé, ahol 2-3 hétig, 11,5%-os nedvességtartalomig szárítják. A szelektálók itt még egyszer átszemezik a tételeket, hogy az esetleg benne maradt sérült vagy defektes szemeket eltávolítsák.