COLOMBIA

LA ORQUÍDEA

  250 g    3.800,- HUF

1000 g 12.550,- HUF 

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Colombia

Régió: Tolima

Körzet: Planadas

Fekvés: 1400 -- 2000 m

Variáns: Castillo, Caturra, Colombia, Typica

Eljárás: mosott

Ízjegyek: cseresznye, mangó, mandula, étcsoki

A Tolima régió mélyen a Közép-Andokban fekszik. Habár klímája abszolút megfelelő a kávétermesztéshez, Tolima a kevésbé népszerű kávérégiókhoz tartozik. Mindezt a gyakori fegyveres konfliktusoknak és a drogkereskedelemnek köszönheti. Mostanában azonban a régiónak lehetősége nyílt ezen incidensek csökkentésére. Így Tolima mára Kolumbia harmadik legnagyobb termelő régiója.

 

Ebben a továbbra sem problémamentes állapotban a mezőgazdasági szervezetek és összefogások nagyon fontos szerepet játszanak, hiszen munkát és megélhetést biztosítanak családoknak. Sok csoport szervez oktatásokat, nemcsak a mezőgazdasái gyakorlatok fejlesztésére, de a barista módszerek elsajátítására, minőségellenőrzésre, sőt, üzleti menedzsmentre is, ezzel téve a kávét vonzóbbá a fiatalok számára.

 

A 2014-ben alapított Asoprocafees (Asociación De Productores De Cafe Especial La Orquídea) szervezetet 10 helyi (Planadas, Tolima) vállalkozó alapított annak reményében, hogy terményükért jobb árat kapjanak. A csoport létszáma hamar 30-ra ugrott, és nem sokkal később 50-nél is több tagot számlált. A szervezet célja, hogy a magasabb árat a minőség és a fenntarthatóság folyamatos fejlesztésével érjék el.

 

Célul nemcsak a különböző tanúsítványok megszerzését, de termelőik folyamatos képzését tűzték ki. Az együttműködés FTO (Fair Trade Organic) tanúsítvánnyal rendelkeznek, aminek eléréséhez mind a kivitelezésbe, mind a meglévő rendszer fejlesztésébe, fenntartásába is sokat fektettek, így biztosítva a minőségi kávét. Ez az infrastruktúra magába foglalja az utak építését és karbantartását, a famerek folyamatos képzését, új szüretelési és feldolgozási eljárások bevezetését, valamint a helyi raktárépület építését is.

 

Szüret idején a farmerek a tételeket a saját farmjukon dolgozzák fel. A cseresznyéket kézzel, leválogatva szüretelik, aztán kimagozzák. A fermentáció után a kávét tiszta vízben átmossák, és úgy terítik ki száradni a napra.

 

Az évek során az "Excelso" kifejezés több jelentéssel is bírt. Ami nem változott, ugyanakkor, az az, hogy Kolumbia továbbra is csak a legjobb tételeit kínálja exportra. Az Excelso tételek egész éven át folyamatosan rendelkezésre állnak. Csészeprofilja kellemesen kombinációja a savasságnak és a testességnek.