EL SALVADOR 

EL CARACOL 

  250 g    3.500,- HUF

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: El Salvador

Régió: San Fernando, Chalatenango

Termelő: Barahona Family

Fekvés: 1600 – 1700 masl

Variáns: Pacas

Szüret: December – február

Feldolgozás: Honey

Ízjegyek: mangó, ananász, sárgabarack, mély, testes

Don José 40 éve hagyta el El Salvadort az Amerikai Álom reményében; észak Chalatenango régió egy eldugott kis falvában született. Abban a reményben távozott, hogy sikerét később szülőföldje javára kamatoztathatja. Ez az álom 2007-ben vált valóra, amikor egy földrészt vásárolt a falu közelében. Az ökoturizmusban látta a falu szegénységéből kivezető utat. 

A terület elragadó növény- és állatvilágán kívül összefonódott a salvadori történelemmel: a földben gerilla militánsok bukerei találhatóak még az 1980-as évekből. Ugyanakkor a politikai zavargások derékba törték tusztikai törekvéseit. 

Továbbra sem adta fel azonban. A következő ötletét 2011-ben valósította meg. A terület fekvéséből, a talaj minőségéből és az árnyékoltságból adódóan a kávéültetvény mellett döntött - így született meg a 30 hektáros Finca El Caracol. A Pacas variánst választotta, egy törpe Bourbon mutációt, melyet 1950-ben Mr. Pacas talált a Szent Anna vulkánnál. A variáns kiemelkedő minőségéről ismert, kimondottan ellenálló a betegségekkel szemben, hozama mérsékelt. Unokaöccsével, Raullal, aki egész évben menedzseli a farmot, mára már több mint 10 ezer Pacamara palántát ültettek, a termelékenység növelésének reményében. Kávéik emelett eredményesen szerepelnek a Cup of Excellence tételei között. 

Öko-mikro malmát 2013-ban, az első nagy szüretre építette. Raul felügyeli a malom teendőit a szüret alatt, ami tipikusan decembertől egészen február, márciusig is eltart. Ragaszkodik a szigorú minőségellenőrzési protokollokhoz a cseresznyék szedésétől a szárítás legvégéig. A magas fekvésnek és a nyílt terepnek köszönhetően a tételek szárításához nem emelt ágyakat, hanem teraszokat használnak, kimondottan ügyelve a folyamatos átforgatásra, hogy a tételek egyenletesen száradjanak. Minden lépéssel a tételek minőségének finom, folyamatos emelésére törekszenek.. Don José a közösség életszínvonalának emelésére törekszik befektetéseivel, fejlesztéseivel áramot, folyó vizet, a helyi iskolának támogatókat hozott. Helyi utakat építtetett, focipályát a gyerekeknek.