BRAZIL 

ESPRESSO BLEND

  500 g   3.600,-HUF

1000 g   6.800,-HUF 

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Brazília

Régió: Minas Gerais

Fekvés: 1000 masl

Variáns: Bourbon, Catuai, Mundo Novo

Feldolgozás: natural

Ízjegyek: tejcsokoládé, mogyoró, karamella, klasszikus, testes

Brazília a világ vezető kávétermelő országaként méltán ismert klasszikus, karakteres, édes-csokoládés ízvilágú kávéiról. Ugyan az ország területe nagyrészt alacsony fekvésű (1000 méter tengerszint feletti magasságon terül el az ültetvények nagy része), ami az Arabika számára kényes lehetne, nagyszerű klímájának és a modern gazdálkodási folyamatoknak köszönhetően Brazília végre kiléphet a tömegtermelésre „gyártott kávék” sorából.

Az évek során a mennyiségorientált termelést a fenntarthatóbb, minőségközpontú szemlélet váltotta fel, mely folyamat a déli kávérégiókban kezdődött meg. A változás sok újdonságot hozott. Leálltak a gépi szüretekkel, amely nemcsak a szüret minőségi javulásával járt – hiszen a gépek leválogatás nélkül szüretelnek -, de a kávécserjék is egészségesebbek, épek maradnak.

Ezt követően egy újabb leválogatás következik, kikerülnek a tételből a túlérett, hibás szemek is. A folyamat kiemelkedő fontossággal bír, hiszen egyetlen gyorsabban fermentálódó szem is jelentős ízváltozást eredményezhet a végső termékben.  

Minas Gerais régió Brazília leggazdagabb kávétermelő vidéke, nemcsak szerencsés elhelyezkedése, hanem fenntartható törekvéseinek köszönhetően is. Több kávés civil összefogás, kisgazdaságok és remek újítások találhatóak a vidéken – mindamellett a legzamatosabb, édesebb kávék is innen érkeznek.  A specialty kávéra mutatkozó nagy igény hozta a legnagyobb minőségi változást is. A leválogatott szemeket folyamatos ellenőrzések mellett dolgozzák fel.  

A Samba tétel egy igazi klasszikus. Ún. száraz eljárással készülnek, melynek lényege, hogy a szemek a gyümölcshéjban a napon száradnak, amíg el nem érik a meghatározott nedvességtartalmat (11-13%). A folyamat során a gyümölcshúsban levő cukrok fermentálódnak, mely meghatározza a kávé végső ízvilágát. Édes, csokoládés testesség jellemzi leginkább. 

 

Blendünk kialakításánál ez a Brazil tétel egy stabil pont volt, mindenképp egy olyan keverék kialakítására törekszünk folyamtosan, ami kiemeli a Brazil kávé édességét. A keverék kisebb százaléka így időről időre változik, de egy része állandó marad: csokoládé, mogyoró és karamella ízei, krémes textúra, kellemes testesség.