ETHIOPIA 

BANKO GOTHIGI

  250 g    3.900,- HUF

1000 g  13.200,- HUF 

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Etiópia

Régió: Yirgacheffe

Woreda: Gothigi

Farmer: 500 kistermelő

Fekvés: 1870 -- 1980 masl

Variáns: helyi variánsok

Szüret: November – január

Feldolgozás: Natural

Ízjegyek: vérnarancs, sárga barack, fekete tea, vanília, virágos

Banko Gothigi egy remek példája a kávé nemzeti és nemzetközi határokat átívelő mivoltának. Politikai határok tekintetében, a mosóállomás a Gedeo zónában található, ugyanakkor a farmok, ahonnan beszállítanak mind a Yirgacheffe régióból érkeznek. Ez a natural tétel telis tele van virágos, dzsemes, bogyós aromákkal és csokoládés utóízzel, ami annyira közkedvelté tette a Yirgacheffeből érkező kávékat.

 

A régió mezőgazdasági módszerei nagyrészt hagyományosak. A termelők a kávéültetvényeket több más terménnyel vegyítik, így biztosítva önmaguk számára a folyamatos bevételt. Ugyanakkor a kis gazdaságok nemcsak a multitermények miatt érdekesek, hanem az organikus eljárások miatt is. Yirgacheffeben tipikusan nagyon kevés, vagy egyáltalán semennyi trágyát nem használnak. A legtöbb farmot a családok kézzel művelik, mindenféle gépesítés nélkül.

 

Hogy a farmerek a legteljesebb mértékben kihasználhassák a remek klíma adta lehetőségeket, az állomás lehetőséget biztosít a termelőknek a fejlődésre és a minőség javítására. Ezek a tréningek leginkább a cseresznyék szüretére és a szállításra fókuszálnak.

 

Szüret idején a gazdák leválogatva, kézzel szedik a cseresznyéket és úgy szállítják a Banko Gothigi állomásra. A bejövő tételeket az állomáson újra leválogatják, és eltávolítják az alul- és a túlérett cseresznyéket, valamint a sérült szemeket. Az elfogadott terményeket vékony rétegben emelt ágyakra terítik, és nagyjából 21 napig szárítják. Az állomáson 89 szárító ágy található, mindegyik egyéni kódolással, így biztosítva a lekövethetőséget.