ETHIOPIA 

HAMBELLA

Floral

  250 g    3.500,- HUF

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Etiópia

Régió: Oromia

Zóna: Guji

Woreda: Hambella Wamela

Fekvés: 1900 –2200 masl

Variáns: Heirloom

Szüret: november – január

Feldolgozás: Natural

Ízjegyek: Virágos, citrus, vanília, sárgadinnye

Etiópiában évente 150 ezer tonna kávét termelnek, melynek számottevő része, 65%-a Oromia régióból származik. Csakúgy mint az ország nagy részén, itt is a kisgazdaságok jellemzőek: a gazdák bevételeik maximalizálása érdekében több fajta terményt nevelnek kis tételben, melyeket szüret végén a mosó- és szállítóállomások felvásárolnak. Ugyanakkor a Hambella farm egy összefüggő, 200 hektáros területen fekszik. Az egybefüggő farmon a foglalkoztatottak éves száma 700 főre is duzzadhat. A munka egy részét férfiak végzik, ám a munkaerő 70%-át nők teszik ki. Hambella azonban nemcsak a családfenntartásra, de a fejlődésre is lehetőséget biztosít. A közeli farmok családfőinek ugyanis lehetővé teszik, hogy agronómusok és szakmai specialisták mellett dolgozzanak, ezzel fejlesztve kávéjuk minőségét. A jobb terményeket pedig a farm felvásárolja és sajátjaként értékesíti tovább. 

Hambella Etiópia legnépszerűbb területén, Gujy zónájában található, azonban a feldolgozási állomásokat a zónán kívül, Gedeoban használják. A kezdetekben csak száraz feldolgozású kávékkal foglalkoztak, mára azonban kiemelkedő minőségű első- és másodosztályú kávékat készítenek mosott és száraz feldolgozással is. Az eljáráshoz egy ún. eco-pulpert használnak, így nincs szükség fermentációs állomásra, a folyamat pedig kevesebb vizet igényel. A natural kávék szüret után 21 napig pihennek az emelt szárító ágyakon, mielőtt a zsákba kerülnének. 

A farmot magát Aman Adinew és testvére, Michael alapították. Korábban Aman volt az Etiópiai Kávé Tőzsde (ECX) minőségellenőre, valamint neki köszönhető az első etiópiai specialty kávé labor is.