RWANDA 

MUSASA

  250 g    3.800,- HUF

1000 g  12.550,- HUF 

Rendelését e-mailben az info@impresso.hu címen adhatja le. 

Origin: Rwanda

Régió: Rusizi körzet, Nyugati provincia

Terület: Rutsiro körzet

Fekvés: 1526 masl

Variáns: Bourbon, Mibirizi, Jackson

Feldolgozás: honey

Ízjegyek: ribizli, citromos ice tea, tejcsokoládé, selymes

A Nílus kongói szakaszánál, mintegy 227 kilométernyi mesés tájon át vezet az a szakasz, ami végül a Kivu tó partján álló Musasa kávémosó állomáshoz visz. Musasa 2013-ban kezdte meg a működését, majd éveken át erősödve végül egy Cup of Excellence győzelmet is magáénak tudhat.

A hely kimondottan büszke fiatal termelőire. Az 1750 kávés gazda 23%-a 35 év alatti, legfiatalabb termelőjük pedig éppenhogy 20 esztendős. A gazdák, illetve a mosóállomást működtető Rwacof szervezet is bennük látja a ruandai kávétermelés jövőjét. Ezért, illetve a minőség folyamatos szinten tartása és emelése miatt a gazdákat folyamatos képzésekben részesítik. Így a szerves komposztálás, a renoválás, a szüreti technológiák és más, minőségorientált mezőgazdasági gyakorlatok technológiája és kivitelezése mind elérhetőek a környék termelői számára, akik kis méretű farmjaikon (átlagos nagyság: 18 ha) évről évre kamatoztatják a megszerzett tudást.

A szüretet mindenki a saját birtokán kézzel végzi. Leválogatást követően a cseresznyéket bezsákolják és változatos közlekedési formában Musasába szállítják, legfeljebb 15 kilométeres távot megtéve. Beérkezés után a szemeket újra átválogatják, így csökkentve az esélyét, hogy a tételbe éretlen vagy sérült szemek kerüljenek. Az újbóli leválogatás a fizetség miatt is fontos: a gazdák terményeik súlya és minősége alapján kapják a fizetséget.

300 szárító ágy várja, hogy magozás után a cseresznyék kikerüljenek. A túlerjedést megelőzendő, a kiterített ragacsos masszát fél óránként átforgatják, a nap legforróbb időszakaiban pedig lefedik.